Koulu-podcast tuo monipuolisuutta, syvyyttä ja laajempaa näkymää suomalaiseen koulukeskusteluun. Löydät kaikki jaksot myös Spotifysta, Youtubesta ja eri podcast-palveluista.

Koulu-podcast jakso 11: Viivi Pentikäinen ja Jesse Soininen - Seuraavan aikakauden koulu
Hyvinvointiopetuksen kehittäjä Viivi Pentikäinen ja kasvatuskeskustelija Jesse Soininen keskustelevat tulevaisuuden koulusta. Mikä suomalaisessa koulussa on toimivaa ja säilyttämisen arvoista? Mitä seuraavasta opetussuunnitelmasta kannattaisi jättää pois ja kuka sen päättää? Jos lähtisi muotoilemaan uutta koulua tyhjästä, mistä kannattaisi lähteä liikkeelle?
Koulu-podcast jakso 10: Arto O. Salonen ja Katri Jurvakainen - Koulun ja ihmisyyden ytimessä
Professori Arto O. Salonen sekä opettaja ja tutkija Katri Jurvakainen pohtivat koulun ja ihmisyyden ydinkysymyksiä. Mitkä asiat luovat meille onnellista ja merkityksellistä elämää? Mikä elämästä tekee elämisen arvoista? Ja miten koulu voi auttaa lapsia ja nuoria löytämään vastaukset näihin kysymyksiin?
Koulu-podcast jakso 9: Kirsti Lonka ja Kirsi Myllymäki - Koulun ja opettajankoulutuksen nykytila
Kasvatuspsykologian professori ja oppimistutkija Kirsti Lonka sekä Jätkäsaaren peruskoulun rehtori Kirsi Myllymäki keskustelevat suorasanaisesti suomalaisen koulun nykytilasta ja tulevaisuudesta. Tutkimusten valossa tiedetään, että passiivinen hiljaa istuminen ja kuuntelu on kaikkein vähiten tehokas ja motivoiva tapa oppia - mutta mitä sen sijaan pitäisi tuoda kouluihin ja opettajankoulutukseen? Ja miten määritellään koulussa opittavat perustaidot? Entä miten pitäisi suhtautua Twitterissä huutaviin boomereihin?
Koulu-podcast jakso 8: Jari Salminen ja Jutta-Riina Karhunen - Suomalaisen koulun nousu maailman huipulle
Kouluhistorioitsija ja dosentti Jari Salminen sekä Itäkeskuksen peruskoulun rehtori Jutta-Riina Karhunen käyvät läpi suomalaisen koulun nykytilaa ja keskeisiä solmukohtia 1700-luvulta alkaen. Yhdessä Pekka Peuran ja Jouni Koposen kanssa vieraat pohtivat muun muassa sitä, miten tunne- ja vuorovaikutustaitoja voi harjoitella koulussa sekä miten koulussa voitaisiin järjestää opetus siten, että se on kaikille sopivaa? Mahdollisuuksien tasa-arvo tarkoittaa erilaisia polkuja päästä mihin tahansa pisteeseen, mutta miten se toteutuu Suomessa?
Koulu-podcast jakso 7: Saku Tuominen - Koulun kehittäminen on määrätietoista toimintaa
Yrittäjä, ravintoloitsija ja tietokirjailija Saku Tuominen tunnetaan myös työskentelystään koulumaailman hyväksi HundrED:n kautta. Sakun kanssa keskustelimme koulun kehittämisestä sekä Suomen että maailman mittakaavassa. Mikä on suomalaisen koulun kehittämisen Pohjantähti? Onko meillä intohimoista visiota siitä, miltä tulevaisuuden koulu näyttää? Miten voimme olla varmoja, että jokin uusi innovaatio tai uudistus toimii? Ja kuka käyttää suurinta valtaa koulukeskustelussa?
Koulu-podcast jakso 6: Olli-Pekka Heinonen - Koulun ytimessä
Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen on tullut tunnetuksi syvällisenä ajattelijana ja aktiivisena osanottajana koulutuskeskusteluun. Mitä opetusministerinäkin toiminut Olli-Pekka tuumaa: kuka ohjaa koulun kehitystä? Mikä on opetussuunnitelman rooli? Entä oppimateriaalien? Mikä mahdollistaisi opettajien ammatillisen kehittymisen? Miksi Suomi ja Ruotsi ovat menneet koulutuksen kehittämisessä eri suuntiin? Entä minkä peruspilarien varaan Olli-Pekka itse rakentaisi koulujärjestelmän, jos hän aloittaisi puhtaalta pöydältä?
Koulu-podcast jakso 5: Harri Ketamo - Tekoäly ja data opetuksessa
Harri Ketamo on pitkän linjan tekoälytutkija ja palkitun HeadAI-yrityksen perustaja. Harrin laaja kokemus ja syvä ymmärrys opetusalasta näkyy ihmetellessämme, mitä tekoälyllä oikeastaan tarkoitetaan, kun pintaa rapsuttaa. Millainen on tekoälyratkaisuiden ja opettajien työnjako tulevaisuudessa? Miten kerätä laadukasta dataa opiskelijoista ja miten sitä kannattaisi hyödyntää? Mitä meidän tulisi opettaa tekoälystä ja datasta lapsille ja nuorille? Millaisia eettisiä kysymyksiä tulee koulutuskentällä ratkaista, jotta saamme tekoälystä parhaat puolet irti meille tärkeitä arvoja kunnioittaen?
Koulu-podcast jakso 4: Katariina Salmela-Aro - Hyvinvoiva koulu
Professori Katariina Salmela-Aro on monipuolinen tutkija, joka on tullut tunnetuksi erityisesti keskustelun herättäjänä hyvinvoinnin ja oppimisen suhteesta. Katariinan kanssa paneudumme muun muassa ensimmäisiin tutkimustuloksiin koronakevään etäopetusjaksosta. Miten kevät meni oppimisen ja opettamisen kannalta? Miten suomalaiset opettajat pärjäsivät kansainvälisesti vertaillen? Mihin opetuksessa kannattaisi panostaa, jos etäopetukseen siirrytään uudelleen? Mitkä asiat tukevat ja haastavat sekä oppijoiden että opettajien jaksamista?
Koulu-podcast jakso 3: Perttu Pölönen - Tulevaisuuteen kasvattaminen
Monilahjakkuus Perttu Pölönen on suosittu puhuja ja menestyskirjan "Tulevaisuuden lukujärjestys" isä. Mitä tämä ajatustemme värittäjä tuumii 2020-luvun sivistyksestä? Miten voimme mitata tärkeitä taitoja kuten kriittistä ajattelua, myötätuntoa tai rohkeutta? Kuka tänä päivänä kasvattaa lapsiamme? Millaisia töitä on tulevaisuudessa jäljellä ihmisille? Mitkä oikeastaan ovat koulun tehtävät nyt ja tulevaisuudessa?
Koulu-podcast jakso 2: Katri Saarikivi - Aivot ja oppiminen
Aivotutkija Katri Saarikivi tunnetaan empatian ja laadukkaan vuorovaikutuksen tutkijana sekä sujuvasanaisena neurotieteen kansantajuistajana. Katrin kanssa pohdimme, mitä opettajien tulisi ymmärtää aivoista ja oppimisesta. Mitä tarvitaan luovuuteen ja voiko sitä opettaa? Miten koulua voisi muuttaa aivoystävällisemmäksi? Pitäisikö esimerkiksi puhelimet laittaa pois koulupäivän ajaksi? Hapertuuko keskittymiskykymme ja mitä sitten?
Koulu-podcast jakso 1: Kaisa Vuorinen - Positiivinen kasvatus
Kaisa Vuorinen on tullut tunnetuksi Positiivisen CV:n kehittäjänä ja positiivisen kasvatuksen äänenä. Mutta mitä käytännössä tarkoittavat luonteenvahvuudet ja positiivinen kasvatus? Miten se istuu koulun kiireiseen arkeen? Millaiset kokemukset omasta koulupolusta ja opettajuudesta ovat muokanneet Kaisan ajattelua?
