Koulun tehtävä on tuottaa myönteisiä oppimiskokemuksia – kaikille

19.05.2023

Teksti: Pekka Peura

"Jos koulukokemus on kielteinen, mitään sen suurempaa ei synny. Sen pitäisi olla oikeasti myönteinen ja sillä selvä."

Koulu-podcastin 10. jakson vieraan professori Arto O. Salosen mukaan koulun lähtökohdaksi pitäisi ottaa positiivisen oppimis- ja koulukokemuksen varmistaminen kaikille, jotta jotain sivistyksellisesti arvokasta voidaan saavuttaa. Kun se on otettu lähtökohdaksi, sen jälkeen voidaan käytännön tasolla miettiä, miten ja minkälaisilla erilaisilla keinoilla se voidaan toteuttaa.

(Katso Arto O. Salosen ajatukset videolta, kesto 00:52.)

Koulu voisi luopua menestyspuheesta

Koulu on monin osin viritetty koulumenestyksen tavoitteluun, mikä osaltaan luo tahattomastikin kilpailuasetelmaa oppilaiden välille. Opettaja ja tutkija Katri Jurvakainen toteaa kilpailun traagisuuden olevan siinä, että enemmistölle on tarjolla häviäjän rooli.

Katrin Jurvakaisen mukaan koulun pitäisi luopua myös nykyisenkaltaisesta menestyspuheesta. "Tärkeää on myös kysyä, mitä menestyksellä tarkoitetaan. Monet koulun oppimistuloksista ovat sellaisia, jotka eivät numeromuotoon oikein taivu. Monista asioista ei ole osoitettavissa välitöntä hyötyä, mutta ne saattavat olla ajattelun siemeniä, joista saattaa puhjeta jotain uskomattoman hienoa joskus vuosien päästä."

(Katso Katri Jurvakaisen ajatukset aiheesta, kesto 00:32.)

Kuuntele tai katso koko jakso Spotifysta tai YouTubesta.